Here is a quick recipe for the best appetizer ever! in my country we call it ZAPIEKANKI and its something like a baked (usually baguette) with mushroom filling , cheese and ketchup. Also can be topped with any coleslaw. If u want to see more google ZAPIEKANKI and check it out.
Here is my version of it, the recipe belongs to my aunt , and her ZAPIEKANKI are the best . If u ever in Mikoszewo in Poland ( small town right across Wisla river close to Gdansk ) stop by her bar and buy yourself one :), if not here is a quick recipe :
1 lbs mushrooms
4 scallions
1 rye bread or baguette
2 - 3 tablespoon olive oil
salt, pepper, oregano and basil to taste
1/2 tsp red paprika powder
mozzarella cheese or cheddar to sprinkle on top
Preheat oven to 350F. Chopped scallions , Shred mushrooms.
In a bowl nixed together mushrooms and scallions, add olive oil, salt, pepper, basil, oregano , and paprika powder. Mix all until all blend in together.
Spread the mixture on bread , sprinkle with cheese and bake 10 - 15 min.
Serve right away.
enjoy!
xox Monica
Bardzo ciekawy przepis i sposób wykonania;)
ReplyDeletetak moja ciocia robila, tylko ja na zwyklym chlebie wole bo bardziej chrupiace wychodza :)
DeleteMoja ulubiona kolacyjka :)
ReplyDeletemoja tez!:)
DeleteUwielbiam....ale ze szczypiorkiem to jeszcze nie jadlam :-)
ReplyDeleteszczypiorek i peczarki najlepszy farsz :) sprobuj :):):)
Deleteuwielbiam zapiekanki własnej roboty :)
ReplyDeletesa najlepsze :) tutaj w usa nie ma takich typowych polskich zapiekanek ...:(:(:(:(
DeleteBardzo lubię takie zapiekanki :) U nas w domu też się czasem takie robi :D
ReplyDelete:) mojemu mezowi bardzo smakuja :) cos innego od azjatyckich smakow:)
DeleteCzasami chłopak mi takie robi ale na bagietkach :)
ReplyDeleteTo znaczy podobne ;)
Deletetez lubie na bagietkach , ale chleb bardziej chrupiacy jest :):)
DeleteNiedawno je robiłam :) Świetnie smakują.
ReplyDeletehttp://przyszopceuszatych.blogspot.com/
:) super!
DeleteWygląda bardzo apetycznie :) Czasami robię podobne, ale tak jak Martyna Ewa używam do tego bagietek. Muszę spróbować z chlebem :)
ReplyDeleteSama jeszcze nigdy nie robilam, a robi je moja mama :) może osobiście pokroilabym pieczarki w plasterki, bo dla mnie to za dużo wiórków i wszytko się sypie do okoła, a ja jestem leniwa i nie lubię za dużo sprzatac :D
ReplyDeleteUwielbiam zapiekanki i robię na różne sposoby :) Ale jeszcze z chlebem nie robiłam, ciekawa propozycja.
ReplyDelete